Zeynep Aycan Koç Üniversitesi Psikoloji ve İşletme Bölümleri’nde öğretim üyesidir ve Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında Profesör olarak görev yapmaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörüdür. Lisans ve yükseklisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden almıştır. Doktora ve doktora sonrası çalışmalarına sırasıyla Kanada’nın Queen’s Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve McGill Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde devam etmiştir. Kültürlerarası yönetim üzerine uzmanlaşmış Aycan’ın çalışmaları kültürün liderlik, insan kaynakları yönetimi ve iş-hayat dengesi gibi süreçlere etkisi üzerinde odaklanmaktadır.
Zeynep Aycan 4 kitap, 70'ten fazla kitap bölümü ve araştırma makalesi yazmış/ editörlüğünü yapmıştır. Makaleleri Annual Review of Psychology, Science, Journal of International Business Studies, Journal of Applied Psychology, Human Relations, Journal of Cross-Cultural Psychology, International Journal of Human Resource Management gibi prestijli akademik dergilerde yayınlanmıştır.
Zeynep Aycan’ın araştırmaları pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür. Bunlardan bazıları:
· TUBITAK Science Award
· Best Book Award in Management and Leadership, Chartered Management Institute (CMI)
· Outstanding Young Scholar by the World Economic Forum, Interacademy Panel
· Outstanding Young Scholar Award, Turkish Academy of Sciences
· Best Paper Award, Applied Psychology: An International Review
· Member, Global Young Academy
· Research Fellow, Center for Global Workforce Strategy, Simon Fraser University
· Outstanding Faculty Award, Koc University
· Gordon Allport Intergroup Relations Award (co-receipient)
· Outstanding Teaching Award, Renmin University of China
· Elected Fellow, Society for Industrial and Organizational Psychology Fellowship (SIOP)
· Elected Fellow, Association for Psychological Sciences (APS)
1990 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi’ni, 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra üç yıl AC Nielsen Zet Pazar Araştırmaları Şirketi’nde İnsan Kaynakları uzmanı olarak çalıştı. Departmanın kurulma sürecinde aktif olarak görev almasının ardından şirket içi eğitimler ve işe alım süreçlerine odaklanarak çalışmalarına devam etti. 1997 yılından itibaren altı yıl yurt dışındaki çeşitli ülkelerde yaşadı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Tayland, Nijerya gibi farklı kıtalardaki farklı kültürlerde yaşarken gönüllü çalışmalar yaptı; okullarda dersler verdi. Yurda dönüşünün ardından klinik psikoloji yüksek lisansını yaptıktan sonra depresyon ve anksiyete bozuklukları üzerine ergen ve yetişkinlerle psikoterapi çalışmalarını sürdürdü. Psikodramatist olarak ergenlere ve ailelere yönelik eğitim çalışmalarında bulundu. Psikoterapi çalışmaları, Academy of Cognitive Therapy tarafından sertifikalandırılmış ve “diplomat” statüsünde akademiye ülkemizden kabul edilen ilk uzman psikolog olmuştur. Kognitif terapi alanında yaygın olarak kullanılan iki kendine yardım kitabının (Feeling Good-İyi Hissetmek ve Reinventing Your Life-Hayatı Yeniden Keşfedin) çevirmenlerinden biri ve yardımcı editörüdür. Uluslararası Şema Terapi Derneği’nin ilk üyelerinden ve Türkiye’de bu alanda psikoterapist, süpervisor ve eğitmen olarak sertifikalandırılmış üç uzmandan biridir. Kognitif Terapi ve Şema Terapi üzerine pek çok eğitimler ve süpervizyon vermiştir. Kendisine 2014 yılında EFPA tarafından EuroPsy sertifkasyonu verilmiştir. Halen Koç Üniversitesi’nde, Akademik ve Yaşam Becerileri dersini vermektedir. Ayrıca Maastricht Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü'nde doktora çalışmalarına devam etmektedir.
İzmir Bornova Anadolu Lisesi Almanca bölümü ilk mezunlarından olup Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirmiştir. İlk örgüt tecrübesini Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş.’de kazandıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne akademisyen olarak geri dönmüştür. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Klinik Psikoloji alanında çalışmıştır. Bu arada ilk önce İnsan Kaynakları daha sonra Örgütsel Psikoloji alanında 2 yüksek lisans çalışması yapmıştır. Araştırma alanı örgüt içi yapılan eğitimlerin etkililiği üzerinedir. Siemens Kartal ve Ankara’da açık alan eğitimlerinin şirket içi dinamiklerine etkisini ölçümledikten ve eğitimlerin çalışanlar üzerinde olan olumlu etkisine ikna olduktan sonra 1998 yılında özel sektöre geçmiş 10 yıl boyunca 2 eğitim ve yönetim danışmanlığı firmasında çalışmıştır. Daha sonra serbest danışman olarak çalışmış olup ağırlıklı sağlık sektörü çalışanlarına hasta- hekim ilişkileri, tükenmişlikle başa çıkabilme ve medikal sunum teknikleri gibi kişisel gelişim konularında seminerler, eğitimler ve koçluk vermiştir. Akademik hayattan kopmamak ve okumayı devam ettirebilmek vazgeçemediği bir tutkudur, son olarak 2008 yılında University of California, Berkeley’de “proje yönetimi” ile ilgili diploma programına katılmış, 2009 yılında ise Deakin University, Australia’dan “MLQ Leadership and Coaching (Liderlik ve koçluk)” sertifikasını almıştır. Akademik eğitimin yanı sıra mesleği ile ilgili yurt dışı ve yurt içinde düzenlenen sayısız kurslara katılmıştır; başlıcaları: “ Kişilik tiplerine göre işe alım (Avustralya)”, “Gestalt Coaching (Istanbul)”, Branded Customer Service/USA (Markalaşmış Müşteri Hizmeti/Amerika)”, Öfke ile başa çıkma sanatı (Istanbul)”, “Psikodrama(Istanbul)”, “Etkili İnsanın 7 Alışkanlığı/Stepen Covey(Istanbul)”dır. Gerek ulusal gerekse uluslararası alanda isim yapmış farklı sektörlerden firma çalışanlarına sayısız eğitim ve danışmanlık hizmeti vermiştir. Bu şirketlerden bazıları; Bayer, Bosch, Carrefour, DHL, Fujitsu, Hannover Messe, KPMG, Marsh Sigorta, Mercedes, Novartis, Petrol Ofisi, Pronet, Roche, Turkcell, YKK’dır.
Sıklıkla verdiği eğitim başlıkları: Mükemmel Müşteri Hizmeti, Önce Insan, Duygusal Zeka, Zaman Yönetimi, Takımdaşlık, Performans Yönetimi, Etkili Liderlik ve Yöneticilik, Zor Insanlarla Başa Çıkma Sanatı, Etkin İletişim, Açık Alan Takım eğitimleri, Koçluk, Stres Yönetimi, Fish (motivasyon programları) gibi örgüt içersinde çalışanların davranışlarına yönelik ilişkisel beceri ağırlıklı eğitimlerdir. Halen Fielding Graduate University California’da Human and Organizational Development programinda doktora öğrenimine devam etmektedir.
Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Ardından Fulbright bursuyla gittiği Columbia Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Danışmanlık Psikolojisi Bölümü'nden Master of Arts ve Master of Education derecelerini aldı. Yüksek lisans eğitimi sırasında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nde ruh sağlığı alanında çalışmalar yaptı. Ayrıca katıldığı Women’s International Leadership ve International Leaders programlarında liderlik becerilerini geliştirme fırsatı bularak ruh sağlığı ve kültürlerarası iletişim gibi konularda eğitimler verdi. Yüksek lisans eğitiminin ardından New York'ta birçok klinikte çeşitli ruh sağlığı sorunları yaşayan kişilere bireysel terapi, grup terapisi ve rehabilitasyon danışmanlığı yaptı. 2010 yılında Türkiye’ye döndü. Millward Brown pazar araştırma şirketinde kalitatif araştırma uzmanı olarak çalıştı ve tüketici davranışlarının analizi konusunda çeşitli firmalara danışmanlık yaptı. Eylül 2011’de ALIS ekibine katıldı. Psikoloji eğitiminin yanı sıra gösteri sanatları alanında da uzun yıllar profesyonel düzeyde çalışmalar yapmış olan Pınar Özbek, şu anda Koç Üniversitesi Müzikal Kulübü’ne danışmanlık yapmaktadır. 2012 yılından itibaren Türk Psikologlar Derneği’nin genel merkez ve şube yönetim kurullarında aktif görev almakta ve şu anda derneğin Genel Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. Amerikan Psikoloji Derneği üyesidir. Eğitimci kimliğinin yanı sıra psikoterapi üzerine çalışmalarını sürdürmekte ve mezun olduğ
Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra devam ettiği İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1988’de Makina Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı dalda yüksek lisansını tamamladıktan sonra, enerji sektöründe proje mühendisi olarak iş yaşamına başladı. 1999 yılına kadar içlerinde Aygaz A.Ş.’nin de bulunduğu farklı kurumlarda takım liderliği, pazarlama, stratejik planlama, insan kaynakları, yöneticilik ve danışmanlık gibi çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Marmara Üniversitesi’nde Mühendislik Yönetimi doktora derslerini ve Pedagojik formasyon eğitimini tamamladı. Kariyerinde aldığı değişiklik kararını gerçekleştirmek amacıyla Kanada’ya yerleştikten sonra York Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Uzmanlığını aynı üniversitenin Klinik Psikoloji Bölümü’nde burslu olarak tamamladı. Terapi süreçlerinde yaşanan duygusal değişimlerle ilgili araştırmalar yaptı. Toronto’da Gerstein Crisis Center’da gönüllü olarak ve York Üniversitesi’nde çeşitli psikoloji derslerinde öğretim asistanı olarak çalıştı. Halen aynı üniversitede doktora çalışmasına devam etmektedir. Akademik eğitiminin yanı sıra yurt içinde ve dışında Duygu Odaklı Terapi, Gestalt Terapisi, Psikodrama ve Psikodinamik Terapi eğitimleri ve süpervizyon aldı. 2005 yılından bu yana yetişkinlerle, çiftlerle ve ergenlerle bireysel terapi ve grup terapisi yapmaktadır. Çalıştığı konular arasında depresyon, anksiyete, ilişki problemleri, kayıp, yas ve varoluşsal zorluklar yer almaktadır. 2013 yılında Doğuş Üniversitesi yüksek lisans programında ‘Psikoterapi Becerileri’ dersi vermiş ve Duygu Odaklı Terapi eğitimlerinde eğitmenlik yapmıştır. Human Group çatısı altında iletişim ve ilişki yönetimi, kişisel farkındalık, takım çalışması, güvenli davranış, uyuşmazlık yönetimi, karar verme, değişim yönetimi, duygusal zeka, motivasyon ve inovasyon konularında eğitimler vermiştir. Aynı zamanda Drucker Management Path (DMP) liderlik eğitimlerinde sertifikalı eğitmen olarak görev yapmıştır. Uzun yıllardır aktif olduğu olimpik rüzgar sörfü sporunda 1998 yılında Türk milli takımında yer almış, ayrıca Canadian Longboard Masters Şampiyonası’nı iki yıl üstüste Kanada birincisi olarak tamamlamıştır. İstanbul Yelken Kulübü’nde (İYK) ve Toronto Windsurfing Club’da (TWC) spor koçluğu yapmıştır. Doğa sporlarına tutkun bir kişi olarak halen oryantiring ve macera yarışı disiplinlerinde yarışmaya devam etmektedir. AKUT Arama Kurtarma Derneği gönüllüsü, Türk Psikologlar Derneği (TPD) ve Kuzey Amerika Psikoterapi Entegrasyon Topluluğu (SPI) üyesidir.
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde okuduğu dönemde Lösemili Çocuklar Vakfı’nda (LÖSEV) ve Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nda (KAÇUV) gönüllü olarak çalıştı. Lisans mezuniyetinin ardından Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin ulusal ve Avrupa Birliği projelerinde profesyonel olarak görev aldı. Ardından East London Üniversitesi’nde Uygulamalı Pozitif Psikoloji alanında yüksek lisans yaptı ve tezini öz-şefkat (self-compassion) üzerine yazdı. Türkiye’ye döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde (BÜREM) ve Koç Üniversitesi Rehberlik Servisinde (KURES), öz-şefkat üzerine uzun dönemli atölyeler düzenledi. Ayrıca çalışma alanı ile çok sayıda eğitime katıldı, bunlardan başlıcaları; Mindful Self-Compassion Intensive Training (Hollanda), Search Inside Yourself (İrlanda), Mindfulness in Organisations and Leadership Teams (İngiltere), Introduction to Compassion Focused Therapy (İsveç), Clinical Skills / Advanced Training of Compassion-Focused Therapy (İngiltere).
Aydan Bayır-Toper, akademik yaşamının yanı sıra 2015 yılından bu yana Londra merkezli bir eğitim firması olan The School of Life’ın İstanbul şubesinde eğitmen olarak çalışmaktadır. Eğitim verdiği firmalar arasında Bosch, 3M, Unilever, Pfizer, Yapı Kredi, Danone, Akbank gibi lokal ve global anlamda başarıları kabul görmüş kurumlar bulunmaktadır.
Ayrıca doktora çalışmalarına Nottingham Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan “Centre for Research in Human Flourishing” biriminde devam etmektedir. Doktora çalışma konusu otantiklik ve yükseköğrenimdeki yansımaları üzerinedir.