KUDEB (Koç Üniversitesi Destek Bursu) Nedir?

Koç Üniversitesi’nin Tam Burslu programlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs eğitim-öğretim ücretinden muafiyet sağlar.  Koç Üniversitesi Destek Bursu Programı (KUDEB), 2023 yılında Üniversitemizi %100 burslu kazanacak öğrencilerin ihtiyaç durumları tespit edilerek verilecek yurt bursu, cep harçlığı ve/veya kitap bursunu kapsayan destek programıdır.

 

Kimler Başvurabilir?

Bu programa 2023 Haziran ayında YKS sınavına giren ve Koç Üniversitesini %100 burslu kazanabileceğini düşünen tüm aday öğrenciler başvurabilir.

ÖNEMLİ!:  Hemşirelik Fakültesi öğrencilerinin, Şehit ve Gazi Yakınları Burslu veya Milli Sporcu Burslu yerleşecek öğrencilerin de KUDEB’e başvuru yapması gerekmektedir.

Şehit Eş ve Çocukları, Gazi Eş ve Çocukları ile Gazi Olan ve Depremzede Bursu ve Milli Sporcu Bursu için en güncel detaylara aşağıdaki linkin 4. Sayfasından itibaren ulaşabilirsiniz.

https://cdn.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/YKS/tkilavuz20072023.pdf 

 

Başvurular ne zaman ve nasıl yapılır?

2023 yılı KUDEB başvuruları, ÖSYM tarafından belirtilen 2023 yılı tercih dönemi başlangıcıyla başlayıp yine tercih dönemi içinde son bulacaktır. 27 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurular, “çevrim içi” (online) yapılacaktır.

 

KUDEB başvuru sonuçları tercih dönemi bitmeden açıklanacaktır.

Tüm KUDEB başvuruları yurt bursu, cep harçlığı ve kitap bursu kapsamında değerlendirilecektir.

Başvuru ile ilgili süreçler ve sonuçların açıklanması e-posta yoluyla yapılacaktır. Bu sebeple başvuru esnasında ve sonrasında e-postanızı düzenli kontrol etmeniz önemlidir.

 

Sorularınız için anasayfanın sağ tarafında yer alan KUDEB Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.) kısmını inceleyebilir ve çevrim içi (online) başvurunuzu yaparken size yardımcı olacak video anlatımlarını izleyebilirsiniz.

 

ÖSYM tarafından belirtilen tercih dönemi içinde başvurularınız detaylı bir şekilde incelenecek ve üniversitemizi %100 burslu kazandığınız takdirde alabileceğiniz burs/burslar yine tercih dönemi içerisinde “Koç Üniversitesi Taahhütnamesi” olarak e-posta adresinize gönderilecektir.

 

TC kimlik numaranızla yalnızca bir kez giriş yapabileceksiniz. Tüm bilgileri doğru ve eksiksiz girmeniz önemlidir!

 

Anadolu Bursiyerliği başvurusu yapan öğrenciler KUDEB’e başvurmak isterlerse sıfırdan tüm evraklarını hazırlamalıdırlar.

 

Sorularınız için kudeb@ku.edu.tr  adresine mail atabilirsiniz.

 

KUDEB Kapsamında Sağlanabilecek Burs Tipleri:

 

%100 Yurt Bursu

(2 kişilik ranzalı, 3, 4 veya 5 kişilik odalarda konaklama – İstanbul içi yakın bölgeler için yurt bursu verilmeyecektir.)

%50 Yurt Bursu

(2 kişilik ranzalı, 3, 4 veya 5 kişilik odalarda konaklama – İstanbul içi yakın bölgeler için yurt bursu verilmeyecektir.)

 

%100 Cep Harçlığı

(Ayda 4250 TL olmak üzere yılda 10 ay için ödenecektir.)

%50 Cep harçlığı

(Ayda 2125 TL olmak üzere yılda 10 ay için ödenecektir.)

Kitap Bursu

Dönemlik belirlenen tutar kadar ana ders kitaplarının ücretsiz olarak alınmasını ifade eder. Dönemlik 1750 TL’dir.

 

KUDEB yurt bursunuzu kullanabilmek için uymanız gereken Yurt Müdürlüğü’nün yurt giriş kurallarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

 

https://dorms.ku.edu.tr/genel-bilgiler/basvuru-sirasinda-verilmesi-gereken-belgeler/

https://dorms.ku.edu.tr/sikca-sorulan-sorular/

https://dorms.ku.edu.tr/genel-bilgiler/yurt-kurallari-ve-yonergesi/

 

Koç Üniversitesi KUDEB Yönergesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KUDEB Yönergesi

 

KUDEB bursunun koşulları ve kesilme sebepleri nelerdir?

KUDEB Programı altındaki burslardan herhangi birini kazanmak için öncelikle YKS’den üniversitemizi %100 tam burslu kazanmanız gerekmektedir.

Koç Üniversitesinde burslar karşılıksız olup normal eğitim‐öğretim süresince devam eder.

Burs süresi, Yabancı Dil Hazırlık Programı okuyacak öğrenciler için Hazırlık Programı süresince (en fazla dört yarıyıl), lisans içinse sekiz yarıyıl (Tıp Fakültesi için Hazırlık Programı süresi aynı olup, lisans itibariyle on iki yarıyıl);

 

Hazırlık Programı’nda okumadan birinci sınıftan başlayan öğrenciler için sekiz yarıyıldır (Tıp Fakültesi için on iki yarıyıldır).

 

Çift Anadal programı öğrencileri, belirtilen burs süreleri içinde birinci veya ikinci Anadal programlarını tamamlayamazlar ise, burs süreleri iki yarıyıl süre ile uzatılır.

 

Derslere devamlılık gösteren öğrenciler akademik başarısızlıktan dolayı yukarıda belirtilen sürelerin dolmasından önce burs kaybı yaşamazlar.

 

Burs değerlendirmesi bize beyan ettiğiniz finansal bilgiler doğrultusunda yapılmaktadır. Söz konusu bursu/bursları almak için bize beyan edilen bilgilerin yanlış ya da eksik olduğu tespit edilirse KUDEB adı altında aldığınız tüm burslar kesilir ve geriye dönük iadesi talep edilir.

 

Derslerinize devam etmediğiniz tespit edilirse KUDEB adı altında aldığınız tüm burslar kesilir.

 

Burslar Koordinatörlüğü

Öğrenci Dekanlığı

 

Önemli Notlar:

Burslu veya burssuz kontenjandan daha önce Türkiye’de herhangi bir üniversitenin lisans programına yerleşip bu programa kaydolmamış, programı tamamlamış veya programdan ayrılmış olanlar tekrar üniversite sınavına girip Koç Üniversitesi lisans programlarına yerleştikleri takdirde en fazla 50% eğitim bursu imkanından yararlanabilirler. KUDEB’in %100 bursla yerleşmek şartını karşılayamayacağından bu öğrencilerimiz KUDEB başvurusu da yapamayacaklardır.

 

Felsefe, Tarih, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Karşılaştırmalı Edebiyat, Matematik, Fizik, Kimya ve Hemşirelik bölümlerine yerleşen tam burslu öğrenciler başka bir bölüme kurum içi yatay geçiş ile geçmeleri halinde bursluluk haklarını kaybederler. Bu öğrenciler KUDEB bursu almışlarsa bursluluk haklarıyla beraber KUDEB bursunu da kaybederler.

 

Diğer bölümlere yerleşen tam burslu öğrencilerin başka bir bölüme kurum içi yatay geçiş ile geçmeleri durumunda bursluluk haklarının devamı geçiş yapmak istedikleri bölümün bağlı olduğu fakültenin değerlendirmesine ve onayına tabidir. Yatay geçişle birlikte tam burslarını kaybeden öğrenciler KUDEB burslarını da kaybederler.